• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Харчування дошкільнят

РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ

Їжа - основа життя, джерело енергії, без якого життя людини неможливе. За певного поєднання білків, жирів, вуглеводів у комплексі з вітамінами і мінеральними солями їжа може максимально засвоюватися. Це і є основний принцип раціонального харчування. Саме тому харчування повинно бути різноманітним.

У нашому організмі корисні речовини здатні до складних змін, у результаті яких вони поступово перетворюються в речовини самого організму, його клітин і тканин. Але поруч із цим в організмі постійно відбувається часткове їх руйнування. Відбувається з виділенням енергії, що витрачається на працю органів і на підтримку постійної температури тіла. Це і є обмін речовин.

Харчування лише тоді повноцінне, коли в ньому є всі корисні речовини у необхідній кількості. Наприклад, якщо відсутні вітаміни, то неможливе повноцінне використання інших речовин. Білки хліба погано засвоюються, коли відсутні білки тваринного походження.

Головний компонент продуктів харчування становлять калорійні речовини - білки, жири, вуглеводи і вода. Жири і вуглеводи беруть участь в енергетичному обміні речовин. Білки - у структурному синтезі но­вих клітин і тканин, це будівельний матеріал для організму, що росте, від них залежить здатність до мислення, формування антитіл, що захищають організм від вірусів і мікробів.

Важливий компонент - жири (енергія). Їжа, багата на жири, сприймається нами більш смачною і ситною. Але занадто багато вживати її шкідливо для здоров'я: підвищується вміст жиру в крові, що приводить до ушкодження серцево-судинної системи, порушується обмін речовин. Хоча жири є важливим постачальником енергії організму, вони поступаються вуглеводам, потреба людини в яких значно вища. Вуглеводи дають енергію для роботи м'язів, беруть участь у синтезі нуклеїнових кислот, у складі клітин і тканин, поповнюють запаси глюкози в крові. Вуглеводи допомагають краще засвоїти жири. Наш організм краще засвоює вуглеводи з продуктів рослинного походження. Сахарозу - з бананів, абрикосів, динь, моркви; фруктозу і глюкозу - з фруктів, ягід, меду. Глюкоза швидко і легко засвоюється організмом і використовується для живлення головного мозку, м'язів, підтримує рівень цукру в крові, утворення запасу глікогену в печінці. Ще одним джерелом глюкози є крохмаль, що міститься в зернових і бобових культурах, а також у картоплі. Цінний молочний цукор (лактоза) є в молоці і молочних продуктах. Він обмежує процеси бродіння в кишечнику і сприяє розвитку молочнокислих бактерій, корисних для організму.

Клітковина, що міститься в чорному хлібі, фруктах і овочах, відіграє важливу роль у роботі кишечника і виведенні з організму холестерину.

Чи є в нашому організмі золото? Є, але тисячна доля відсотку, як і інших елементів таблиці Менделєєва (деяких більше, а деяких менше). Усі вони мають високу біологічну активність і виступають регулятором важливих процесів обміну в клітині, підтримують нормальний склад крові, кислотно-сольовий баланс, використовуються як матеріал для будівництва опорних тканин. Солі Nа - регулюють водний обмін, кислотно-сольову рівновагу. Солі К - виділення рідини і N3 із організму, вуглеводний обмін у крові (курага, ізюм, квасоля, чорнослив). Хлор - водний обмін. Кальцій - формування кісток скелету, регуляція нервової системи і серця, бере участь у звертанні крові (молоко, сир). Фосфор - бере участь у всіх процесах обміну речовин, входить до складу багатьох важливих білків, нервових тканин, сприяє росту і розвитку кісток (сир, квасоля, м'ясо, риба, яйця). Солі магнію відповідають за вуглеводний обмін, знижують кількість холестерину в крові, знижують збудження нервової системи і м'язової (хліб, каші, бобові). Залізо необхідне для будівництва гемоглобіну (печінка, вівсянка, яєчний жовток, бобові, овочі, фрукти). Йод, фтор, кремній, мідь, бронза, сірка та інші також мають значення для життєдіяльності організму.

Вітаміни А, В, В2, В12, С, Д, Е, К, РР виконують важливі функції в регулюванні і нормалізації обміну речовин. Наприклад, вітамін В1 - вітамін бадьорості, підвищує працездатність, м'язову силу, апетит. Вітамін А необхідний організму для забезпечення нормального зору, росту. Вітамін С (овочі, фрукти, ягоди) постійно потрібен організму. Нестача цього вітаміну знижує здатність організму до утворення ан­итіл, що перешкоджають розвитку інфекцій, може привести до тяжкого захворювання - цинги.

Враховуйте всі ці моменти при складанні щоденного меню для своєї дитини.

Роль вітамінів у харчуванні маляти.

Усі батьки мріють про те, щоб їх улюблений малюк зростав здоровим, розумним, красивим і повноцінним. Важливі основи здоров'я дитини закладаються ще в утробі матері, а в подальшому завдання батьків підтримувати те, що закладено природою, за допомогою правильного режиму дня, збалансованого харчування з необхідною кількістю вітамінів.Останні допоможуть батькам виростити здорового і міцного малюка.Без участі вітамінів не обходиться ні один важливий процес в організмі дитини, саме в цей період життя організм витрачає їх в найбільших кількостях.
Терміном «вітаміни» називають групу додаткових речовин їжі, що належать до різних класів органічних сполук і за рідкісним винятком не синтезуються в організмі людини. Вони мають сильний і певною мірою специфічний вплив на процеси обміну, причому в дуже невеликих кількостях. Нестача вітамінів називається гіповітаміноз, або авітаміноз, а надлишок - гіпервітаміноз.
Вітаміни надходять в організм з продуктами харчування, переважно рослинного походження. В тканинах організму людини вони засвоюються, утворюючи більш складні речовини. Їх значення полягає в тому, що вони є складовою частиною молекул багатьох ферментів та деяких фізіологічно активних речовин, які беруть участь в обміні речовин. Отже, якщо вітаміни не надходять з їжею, то організм не отримує необхідних речовин, що згубно позначається на здоров’ї людини.
Нині відомо понад 20 вітамінів, які мають безпосереднє значення для здоров"я людини. Усі вони розподілені на дві групи:жиророзчинні (кальцифероли — віт. D, каротиноїди — провітаміни А, ретинол — віт. А, токофероли — віт. Е, філохінони — віт. К) і водорозчинні (аскорбінова кислота — віт. С, біотин — віт. Н, нікотинова кислота — віт. РР, пантотенова кислота — віт. В5, піридоксин — віт. В6, рибофлавін — віт. В2, фолієва кислота — віт. В9, ціанокобаламін — віт. В12).За нормального раціону і здорового способу життя потреба у вітамінах задовольняється природним шляхом. Проте навіть за цих умов узимку й навесні доцільно вживати додатково аскорбінову кислоту (віт. С). У разі одноманітного харчування, збідненого на натуральні рослинні продукти, спостерігається порушення обміну вітамінів. Дещо вища потреба у вітамінах у молоді, а також у осіб, що працюють у шкідливих умовах, живуть у суворих кліматичних умовах, під час захворювань. У таких випадках люди потребують додаткового збагачення їжі вітамінами. Так які ж вітаміни в першу чергу необхідні дитині з перших днів життя для повноцінного розвитку? Мова піде про ті вітаміни, яких найчастіше не вистачає дітям. "Хто попереджений, той озброєний" - говорить народна мудрість.
Вітамін А
Вітамін А необхідний організму дитини для нормальної роботи імунної системи, він допомагає легше переносити такі захворювання, як кір та вітряна віспа. За останніми даними науки, вітамін А тісно пов'язаний з гормоном росту, тому його нестача в організмі дитини може призвести до відставання в рості. Вітамін А сприяє зміцненню щелепних кісток і запобігає розвитку неправильного прикусу у дитини, а також збільшує стійкість ясен до інфекцій та запалень.Сприятливий вплив вітаміну А на зір відомо вже давно: люди ще в давнину вживали відварну печінку для лікування курячої сліпоти (поганий зір в темний час доби). Морква, шпинат, гарбуз, помідори і молочні продукти теж багаті цим вітаміном. Важливо те, що навіть при тепловій обробці продуктів вітамін А в них не руйнується і зберігає свої властивості.Ознаками гіповітамінозу у дитини можуть бути: сухість і лущення шкірних покривів, сповільнений ріст, часті простудні захворювання. Добова норма споживання вітаміну А для дітей до року складає 0,04 мг, до трьох років - 0,05 мг.
Вітамін В2
Серед вітамінів групи В, найважливішим для зростаючого організму малюка, є вітамін В2 (рибофлавін). Він забезпечує організм енергією, здоровою шкірою, хорошим зором, а також забезпечує повноцінну роботу нервової системи.При його недоліку дитина стає примхливим, "вічно не в настрої" - говорять про такого малюка. Крім нервозності, у дитини можуть з'явитися розлади шлунково-кишкового тракту - часті проноси, проблеми зі шкірою - сухість і висипання на шкірі, може спостерігатися відставання в рості дитини.Поганий апетит дитини, так часто приймається батьками за капризи, теж може бути сигналом про дефіцит вітаміну В2. Велика кількість цього вітаміну міститься в м'ясі, рибі, білкові яйця, крупах (гречана і вівсяна) та молочні продукти (сир, молоко, йогурт, сир). Добова норма вітаміну В2 для дітей до року складає 0,4 мг, до трьох років - 0,8 мг, після трьох років - 1 мг.
Вітамін С
Про важливу роль цього елемента в організмі людини знають багато. У першу чергу, він підтримує роботу імунної системи, підвищує стійкість організму до інфекцій, допомагає засвоюватися залозу. Нестача цього вітаміну помітно знижує імунітет дитини, що призводить до частих і важких респіраторних захворювань, а також до захворювань шлунково-кишкового тракту.Основні продукти, що містять вітамін С - це фрукти й овочі. Найцінніші й доступні для дітей це - шипшина, чорна смородина, солодкий перець, яблука, лимони, шпинат. До відома, в 100 грамах сушених плодів шипшини міститься до 1500 мг вітаміну С, тому настій з них застосовують для профілактики авітамінозу у дітей і дорослих.Картопля і капуста - менш цінні за вмістом вітаміну С, але зате найбільш часто вживані продукти. Корисно вживати овочі і фрукти в сирому вигляді, так як вітамін С не переносить нагрівання і втрачає половину своєї цінності. Добова норма цього вітаміну з одного року становить 30-40 мг на добу, до 3 років - 40-45 мг і далі - 50 мг.
Вітамін D
Дуже важливий елемент для малюка. З його допомогою організм засвоює кальцій і відкладає його в формуються кісточках, також вітамін D бере участь в розвитку імунної системи дитини. Цей вітамін виробляється нашою шкірою під дією ультрафіолетових променів сонячного світла.При його дефіциті в малюка може розвинутися рахіт (зазвичай на це захворювання страждають діти до трьох років), який виявляється на ранніх стадіях підвищену пітливість, дратівливість, плаксивість, неспокійним сном, випадінням волосся на потилиці; порушується зростання кісток і викривляється скелет - на більш пізніх стадіях розвитку захворювання. Діти з діагнозом рахіт починають відставати і в розумовому розвитку.При дефіцитівітаміну D приймати його у вигляді спеціальних препаратів. Зазвичай для профілактики дітям від 0 до 3 років призначається 400 МО вітаміну в день, дітям старшого віку - 100 МО (МО - це міжнародна одиниця, яка містить 0,000025 мг чистого вітаміну D). Також необхідно вводити в раціон дитини продукти, багаті вітаміном D: масло, яйця, печінка риби, риб'ячий жир, ікру, петрушку.Це основні вітаміни, які найбільш необхідні організму в період швидкого розвитку. Вони відповідають за нормальний ріст дитини, захищають його від інфекцій і забезпечують повноцінне розумовий розвиток.
Для збереження вітамінів у їжі слід дотримуватись правил заготівлі, зберігання продуктів, приготування їжі — уникати її переварювання й пересмажування. Наприклад, у пошкоджених овочах і фруктах аскорбінова кислота руйнується внаслідок дії ферментів.
Шановні батьки! Перші роки життя - це перша цеглинка у зміцненні здоров'я дитини, у розвитку його розумового та фізичного потенціалу!

Як поповнити організм дитини вітамінами в зимово-весняний період?

У зимово-весняний період скорочується асортимент овочів і фруктів, немає свіжої зелені і ягід, а збережені овочі і плоди значно збіднюються вітамінами в процесі збереження. Наприклад, такий повсякденний продукт харчування, як картопля, містить дуже мало вітаміну С. Вже у грудні вміст його знижується наполовину і складає не більш 10мг у 100г. Крім того, вітамін С знищується в процесі варіння. Важливим джерелом вітаміну С в зимовий час є капуста. Гарної якості свіжа білокачанна капуста містить стільки ж вітамінів, скільки апельсини і лимони. На відміну від картоплі, вона зберігає вітаміни майже без зниження протягом 7—8 місяців. У зимово-весняний період дітям дають салат зі свіжої або квашеної капусти. Правильно заквашена капуста з розсолом зберігає 70— 80 % вихідної кількості вітаміну С. Із самої провесни, як тільки з'явиться зелена цибуля, дітям дають його постійно в будь-який прийом їжі. Узимку її можна вирощувати у будинку на підвіконнях. Зелена цибуля містить 30—40 мг вітаміну С, 2 мг каротину, 1 мг вітаміну Е, 0,1 мг вітаміну В1 18 мкг фолиєвої кислоти. Він дуже багатий солями калію (259мг), заліза (1 мг) і перевершує всі овочі і фрукти по вмісту кальцію (100 мг). Цибуля — важливий компонент багатьох салатів. Багаті вітаміном С шипшина і чорна смородина. Їх необхідно заготовлювати для зими. Чорна смородина, перетерта з цукром, містить приблизно 80—100мг цього вітаміну. Дві чайні ложки забезпечать 80 % денної потреби у вітаміні С дитини 3—6 років. Це кількість смородини досить для готування склянки смачного напою, що краще дати в два прийоми до основного харчування. Відвари із шипшини в зимово-весняний період повинні обов'язково включатися в раціон дитячого харчування. Шипшина містить багато біофлавоноідів (вітамін Р), що в сполученні з вітаміном С представляє активний біологічний комплекс. Він містить у 100г їстівної частини: каротину (6,7 мг), вітаміну Е (4,3 мг), РР (1,5 мг), В1 (0,5 мг), а по вмісту вітаміну В2 (0,84 мг) перевершує всі овочі і плоди в 10—15 разів. Плоди шипшини дуже багаті залізом: у 100г свіжих плодів шипшини утримується 11,5мг заліза, у сухих — 28 мг. Склянка відвару шипшини (з 20г плодів) заповнює вітамінний склад раціону і збагачує його залізом (32 % добової потреби). Цінне джерело вітаміну С — цитрусові: апельсини 60 мг, грейпфрути — 45 мг, лимони — 40 мг мандарини — 38мг (у 100г їстівній частині). Вітамін С у них, як і в капусті, добре зберігається до весни. В усіх цих продуктах утримується і вітамін Р (рутин), що підвищує засвоюваність вітаміну С.

Мед у харчуванні дітей

Мед здавна віднесений до неперевершених загально зміцнювальних і тонізуючих засобів при виснаженні, перевтомі, нервово-психічних навантаженнях, ослабленні організму після перенесених захворювань. Він корисний для людей будь-якого віку. Мед бджолиний квітковий, складається на 70—75 % з инвертного цукру (суміш глюкози і фруктози). Поряд з инвертним цукром у більшості медів утримується до 5 % сахарози, декстрини. Калорійність 100г меду дорівнює 308 к кал. Важлива складова частина меду — органічні кислоти і ферменти, фітонциди, антибіотики й інші біологічно активні речовини. Вітаміни в меді, за винятком фолієвой кислоти, утримуються в незначних кількостях. По вмісту мікроелементів у найбільш підходящій для організму формі мед серед продуктів харчування не має собі рівних. Найбільша кількість мікроелементів — у полифлерних медах, у збірних квіткових, коли нектар збирається з різних квітів. До складу меду входить близько 60 різних інгредієнтів. Регулярне споживання бджолиного меду в харчуванні сприяє імунобіологічній активності організму і стійкості до інфекційних захворювань, підвищенню кількості еритроцитів і гемоглобіну в крові. Дітям корисно давати мед з молоком, кефіром. Можна додавати його в киселі, компоти, фруктові пюре. Охоче їдять діти печені яблука з медом (мед додають до готових печених яблук). Доцільно використовувати мед з кислими по смаку соками, наприклад, лимонним або яблучним. У кислому середовищі його протимікробна дія виявляється найбільше сильно.

Кiлькiсть переглядiв: 755

Коментарi